Collectie boomgaard

Op Landgoed De Lieskamp zijn vele fruitbomen te vinden. Aan de oostkant van de boerderij is een boomgaard van een aantal oude struikappelbomen. Deze appelbomen zijn eind jaren ’40 van de vorige eeuw geplant. Het is een oud Engels ras: Bramley Seedling. In deze boomgaard vindt u ook een oude pruimenboom, een sterappel en een perenboom die in de afgelopen 10 jaar zijn geplant en een in april 2018 aangeplante stoofpeer (Pyrus Roem van Altena).

In december 2019 is een tweede boomgaard aangelegd in het weiland ten oosten van de oude boomgaard (hoek Egelsteeg/Rijnsteeg). In deze boomgaard is een collectieboomgaard aangeplant van vergeten appel-, peren en pruimenrassen die in de Gelderse Vallei voorkwamen: Vergeten Fruit.

Waarom oude rassen?

Sommige oude fruitsoorten en oude fruitrassen zijn opvallend lekker.

Ze zien er ook anders uit en geuren anders dan de overige fruitsoorten. Meer smaak en variatie dus!

Teeltwijze en bemesting

Oude fruitsoorten en rassen smaken dikwijls nog lekkerder als ze met minder kunstmeststoffen gekweekt worden. Organische meststoffen & compost geven minder groei en zorgen voor een betere smaak, doordat de vruchten meer zon krijgen.

Biodiversiteit

In de meeste tuinen worden er slechts enkele fruitsoorten gekweekt. De diversiteit van het aantal gewassen neemt jaarlijks af. Door meer fruitsoorten en rassen te kweken wordt de biodiversiteit versterkt. Dat geeft meer variatie en smaak op ons bord. Ook geeft een grotere variatie van gewassen een betere weerstand tegen schimmelziekten en plagen.


Laten we samen genieten!